Het thema van het aprilnummer van Theatermaker is ‘voorbij de bubbel’. De redactie begon het thema met een zoektocht naar rechtse theatermakers, zoals Persis Bekkering vertelt in haar openingsessay Schuim, maar kwam uit op een serie artikelen over makers en groepen die net buiten het centrum van het theaterveld bewegen. Kitty Courbois wordt geëerd met de cover en met een korte terugblik door Loek Zonneveld.

Sommige groepen bewegen letterlijk buiten het centrum, zoals PeerGrouP uit Donderen, andere meer figuurlijk, zoals Stichting 5D, een groep die theater maakt met mensen met een handicap. En daarbij hoort ook het reflecteren op je eigen blik, zoals vier theatercritici deden in gesprek met Marijn Lems.

Buiten het thema hebben we nog een kleine verzameling artikelen rond het onderwerp toneelschrijven: op initiatief van Lot Vekemans is het project Theatertext NL begonnen om Nederlandse auteurs te introduceren in Duitsland. Tegelijk werkt Diederik Hummelinck onvermoeibaar aan het promoten en verkopen van populaire Nederlandse stukken in diverse buitenlanden. Vincent Kouters las vijf nieuwe Noorse toneelstukken die binnenkort in Nederlandse vertaling uitkomen.

Ten slotte hebben we deze maand een artikel van Theaterkrant-bureauredacteur Joke Beeckmans, die een uitgebreide en minutieuze reconstructie schreef van het annus horribilis voorafgaand aan het faillissement van Toneelgroep De Appel.
En natuurlijk de columns van Willem de Wolf, Hannah van Wieringen, Daan Windhorst en Fanny & Milena.

Lees Theatermaker online of Download Theatermaker (alleen voor abonnees), koop hem los, of neem een abonnement!