Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van haar theaterwebsite roept Theaterkrant in samenwerking met De Groene Amsterdammer een nieuwe prijs in het leven voor theatercritici: de Loek Zonneveld Pen. Het wordt een doorgeefprijs, waarbij de drager zelf mag bepalen wie de volgende winnaar wordt. De eerste winnaar wordt op 2 september bekend gemaakt tijdens het Nederlands Theater Festival.

De prijs is bedoeld om uitmuntende theaterkritiek te belonen en te eren en het belang van theaterkritiek in het algemeen te bevorderen. Alle recensenten van alle genres uit de scènische podiumkunsten komen in aanmerking, dus ook als ze schrijven voor andere media dan Theaterkrant of De Groene.

De keuze om de prijs te vernoemen naar de in 2018 overleden criticus Loek Zonneveld was logisch, zegt hoofdredacteur Simon van den Berg: ‘Loek Zonneveld was als criticus sterk betrokken bij het theaterveld, met liefdevolle beschrijvingen, maar ook met strenge kritiek. Voor mij is hij het voorbeeld van de ‘genadeloze vriend’ van de kunst die de criticus moet zijn. Bovendien zijn zijn stukken ook jaren later nog leerzaam en leesbaar omdat er zoveel kennis aan ten grondslag ligt – en omdat ze zo goed geschreven zijn.’

De eerste winnaar wordt aangewezen door een jury bestaande uit theatermakers Rosa Asbreuk, Nicole Beutler, Mariana Aparicio Torres en journalist Joost de Vries. Daarna mag de winnaar bepalen wanneer en aan wie die de pen weer doorgeeft.

De Loek Zonneveld Pen wordt uitgereikt tijdens het programma 10 jaar Theaterkrant.nl – De criticus in het licht op 2 september om 12:00 uur tijdens de NTF Pro dagen op het Nederlands Theater Festival.

beeld Herman van Bostelen