Onder het motto ‘Nieuwe makers, nieuwe verhalen’ portretteert Theaterkrant Magazine tien regisseurs, schrijvers, performers en choreografen en hun thema’s, van de Amazones tot Zephyr Brüggen en van Queer voorstellingen voor jongeren tot Xtinction Rebellion. Vanaf deze week op de mat en te koop.

Van schrijfster Vera Morina tot danser en choreograaf Dalton Jansen, van circusmaker Piet Van Dycke tot regisseur Zephyr Brüggen en van feministische collectieven tot makers die queerness tot norm verheffen, het magazine van maart portretteert een nieuwe generatie makers.

Bij het nadenken over dit nummer formuleerde de redactie de term ‘neo-narrativiteit’ om aan te geven dat deze makers zich opnieuw lijken te committeren aan verhalen, na enkele decennia van deconstructie en postdramatisch theater. Marijn Lems ging in gesprek met dramaturg Madelon Kooijman om met deze begrippen het huidige theater te lijf te gaan. 

Naast dit dossier staat in het magazine een voorpublicatie uit een geheel aan Marianne Van Kerkhoven gewijde editie van het Vlaamse tijdschrift Documenta. Edith Cassiers onderzoekt de gedrevenheid van de in 2013 overleden dramaturge aan de hand van het begrip vrouwelijkheid. 

En ten slotte besteedt dit nummer aandacht aan het optreden van theatergroep DeltaDua in Indonesië. De voorstelling Operasi Batavia, een coproductie met het Indonesische gezelschap Kubur over het explosieve koloniale verleden deed stof opwaaien in Jakarta.

Voor 3 euro per maand Theaterkrant Magazine in huis
Dit jaar besloten redactie en bestuur om – geheel tegen de economische trend in – de prijzen voor de kortingsabonnementen te verlagen. ‘We beseffen dat juist voor jongeren en studenten het leven enorm duur geworden is, en we willen dat het Magazine juist voor hen bereikbaarder wordt. Daarom kost een kortingsabonnement vanaf nu niet langer 50 euro, maar slechts 36.

Alle artikelen van Theaterkrant Magazine zijn ook online voor abonnees beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nl. Geen abonnement? Haal dit nummer los bij een van de verkooppunten of test ons abonnement. Foto: Claudia Willmitzer – Great People van Emma Buysse en Luna Joosten