Wat staat de theatersector in 2018 te wachten? We zetten een aantal opvallende veranderingen, gebeurtenissen en machtswissels op een rij.

 • Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Het openingsweekend is 26 en 27 januari en is de aftrap van een uitgebreid cultureel programma, waarin Tryater en Oerol een belangrijke rol spelen.
 • De Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam zijn sinds 1 januari gefuseerd. Aan het hoofd staat een driekoppige directie, bestaande uit de voormalige schouwburgdirecteur Dianne Zuidema, en de (vice)directeuren van TA Wouter van Ransbeek en Ivo van Hove. De nieuwe naam van de gezamenlijke instelling is nog niet bekend. In april loopt ook de dertigjarige Olivier Award-winnaar Robert Icke er door de gangen, voor zijn eerste buitenlandse gastregie Oedipus.
 • Het wordt sowieso een bijzonder jaar voor Ivo van Hove. Ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag komen er in 2018 maar liefst vier biografieën over hem uit. In september komt Lazarus, de musical die hij samen met David Bowie maakte, naar het Amsterdamse DeLaMar Theater.
 • Het Fonds Podiumkunsten krijgt van de nieuwe regering in de periode 2018-2020 jaarlijks 9 miljoen euro extra. Alle theater- en dansgezelschappen die vorig jaar een positieve beoordeling van het fonds kregen, maar waar toch geen geld beschikbaar voor was (de zogenoemde ‘b-categorie’ of ‘zaaglijninstellingen’), kunnen hiermee alsnog worden gesubsidieerd. Het gaat om instellingen als Danstheater AYA, Theatergroep Suburbia, Dood Paard en Orkater.
 • Voor het beleid na 2020 brengt de Raad voor Cultuur dit jaar een sectoranalyse uit, waarna Minister Ingrid van Engelshoven haar uitgangspuntenbrief voor het toekomstig cultuurbeleid zal presenteren. Daarin komt waarschijnlijk meer ruimte voor vernieuwing en talentontwikkeling en een betere onderlinge afstemming tussen Rijk, provincies en gemeenten.

Stoelendans

 • Eric de Vroedt werd op 1 januari vervroegd artistiek leider van Het Nationale Theater. Hij neemt de functie van de huidige artistiek directeur productie Theu Boermans over. Die blijft naast hem aan als regisseur. Directievoorzitter Walter Ligthart neemt per 1 april 2018 afscheid van het Haagse gezelschap. Zijn functie wordt niet vervangen.
 • Na een artistiek leiderschap van dertig jaar neemt Pierre Audi in augustus afscheid van De Nationale Opera. Hij vertrekt naar het prestigieuze opera- en concertfestival van Aix-en-Provence. Zijn opvolger Sophie de Lint maakt waarschijnlijk in februari de invulling van haar eerste seizoen bekend.
 • Artistiek directeur Ruth Mackenzie beleeft in juni haar laatste Holland Festival. Zij wordt directeur van Théâtre du Châtelet in Parijs. Sinds gisteren is Annet Lekkerkerker gepromoveerd van zakelijk directeur tot algemeen directeur van het festival. Per 2019 wordt de artistieke leiding vervuld door een uitvoerend kunstenaar voor een periode van vier jaar. Wie dat gaat worden wordt binnenkort bekend gemaakt.
 • Artistiek leider Barbara Van Lindt neemt komende zomer afscheid van de masteropleiding DAS Theatre, voorheen DasArts, bij de Academie voor Theater en Dans. De Academie maakt de vacature voor een opvolgend zakelijk leider deze maand openbaar.
 • Bojana Bauer is bij de academie benoemd tot artistiek leider van de nieuwe dansopleiding Contemporary Dance and Performance. De opleiding gaat vanaf het studiejaar 2018-2019 van start en zal de huidige opleidingen Hedendaagse dans, Moderne Theaterdans en Urban Contemporary in zich opnemen.

Nog verder vooruit

 • Op 1 januari 2019 nemen Liesbeth Coltof en Frans Lommerse afscheid van repectievelijk de Toneelmakerij en de Toneelschuur. Coltof wordt opgevolgd door Paul Knieriem, de opvolgingsprocedure voor Lommerse wordt binnenkort gestart.
 • Per 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%, mits de Tweede Kamer ermee instemt. Theaterkaartjes vallen onder dit tarief en zullen dus waarschijnlijk per seizoen 2018/19 duurder worden.

Alle premières, festivals en evenementen van 2018 verzamelen we in onze agenda. In oktober geeft het papieren vakblad Theatermaker weer een Theaterjaarboek uit, een traditie die vorig seizoen in ere werd hersteld.

Foto Lazarus – NY Theatre Workshop: Jan Versweyveld