Een elftal van prominenten onder wie producent Joop van den Ende, burgemeester Onno Hoes van Maastricht en theatervedettes Chantal Janzen en Willem Nijholt, roept theaterminnend Nederland op om supporter te worden van het Theatermuseum. Het elftal ondersteunt het plan van TheaterInstituut Nederland om na 2012 als Theatermuseum door te gaan.

In het elftal bevinden zich verder Chantal Janzen (actrice en presentatrice), Carine Crutzen (actrice), Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum), Jan Zoet (directeur Schouwburg Rotterdam), Tania Kross (operazangeres), Marco Gerris (artistiek leider ISH), Jörgen Raymann (cabaretier, presentator) en Harry de Winter (producent en programmamaker). In een gezamenlijke verklaring zeggen zij dat als het Theatermuseum verdwijnt een deel van ons collectieve geheugen wordt gewist. ‘We roepen staatssecretaris Zijlstra op het Theatermuseum financieel te blijven ondersteunen.’

Naast dit supporterselftal van het eerste uur treden Gijs Scholten van Aschat, Karin Bloemen, Ellen ten Damme, Javier Guzman en dansers van ISH op in een promotiefilmpje om het Theatermuseum te steunen. Zij staan oog in oog met theaterhelden uit het verleden onder wie prima ballerina Alexandra Radius en cabaretlegendes Wim Kan en Toon Hermans.

Iedere aanhanger kan supporter worden door zich aan te melden op theatermuseum.nl. Er wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Supporters worden opgeroepen om hun steun zoveel mogelijk zichtbaar te maken, onder andere via de sociale media.

De collectie van het Theatermuseum is in 1925 ontstaan uit verschillende particuliere verzamelingen. Het bevat materialen en gegevens over alle theater- en dansgenres, van mime tot opera en van cabaret tot urban dance. In totaal bevat de collectie bijna een half miljoen objecten zoals kostuums, maquettes, achterdoeken, rekwisieten, geluid- en beelddragers, en persoonlijke archieven van theatermakers en theatergezelschappen. Ook omvat de collectie de data van alle voorstellinggegevens van premières in Nederland sinds 1900. De waarde van de collectie van het Theatermuseum is onlangs door een onafhankelijk bureau getaxeerd op 69 miljoen euro.

bekijk het campagnefilmpje van het Theatermuseum