De Zwolse Theatergroep De Jonge Honden ontvangt de Cultuurprijs Overijssel 2023, voor hun ‘doorbraak naar landelijke podia’ en hun ‘veelzijdige, professionele ontwikkeling, met nadrukkelijk een eigen signatuur’. De groep wordt geprezen om de wijze waarop ze ‘een inspirerende en belangrijke speler zijn binnen kunst en cultuur in Overijssel’ en landelijke waardering en erkenning weten af te dwingen.

Onder artistieke leiding van Jolmer Versteeg specialiseert De Jonge Honden zich in locatietheater en reizende voorstellingen over historische verhalen die niet uit de reguliere canon komen maar verscholen liggen in de kieren van het historisch archief. De groep is bekend van voorstellingen als Oorlogswinter, Spaghettirellen, Dineren met Dictators en De scheepsjongens van Bontekoe.

De prijs van € 10.000 (met zilveren kunstwerk) wordt jaarlijks toegekend aan een organisatie in Overijssel die een ‘bovenregionale en uitmuntende prestatie levert op het gebied van kunst en cultuur.’ Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, reikt de prijs uit op 18 september in Theater De Spiegel in Zwolle.

Foto De scheepsjongens van Bontekoe: Jan Amse