Op 16 december vindt De veiling: revival of captured scenes plaats in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Hier worden honderdvijftig foto’s uit de Nederlandse theater- en dansgeschiedenis geveild. De opbrengst komt ten goede aan het SEA Fonds, waar jonge podiumkunstenaars een bijdrage kunnen aanvragen voor hun marketingkosten en dat wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De kijkdagen zijn van 12 tot en met 15 december.

De foto’s zijn uit ruim duizend inzendingen geselecteerd door Gijs Scholten van Aschat (acteur), Hans Aarsman (fotograaf en publicist) en Anna Tilroe (kunstcriticus en bijzonder hoogleraar kunst en cultuur). Het zijn promotiebeelden, scènefoto’s en portretten uit de afgelopen eeuw die voor de veiling nog een keer worden afgedrukt.

Ook hebben de curatoren een selectie van 33 foto’s uit het archief van het Maria Austria Instituut gemaakt, dat de collecties van gerenommeerde Nederlandse fotografen beheert. Op deze foto’s kan niet worden geboden tijdens de veiling, wel zijn ze tijdens de kijkperiode van 12 tot en met 15 december eenmalig in een ongelimiteerde oplage te koop.

Hedy d’Ancona noemde de collectie bij de presentatie van de catalogus een feest der herkenning. ‘Vorig jaar stonden we met zijn allen te schreeuwen om cultuur op het Museumplein. We waren kwaad. Sommigen bleven kwaad en sommigen hebben gedacht, wat kunnen we nu? En zo is dit idee ontstaan. De veiling is een heel erg praktisch plan en tegelijkertijd gericht op het overeind houden van waar wij met zijn allen zo dol op zijn.’

In tien van de duizend catalogi zitten vouchers verstopt, waarvan vijf recht geven op een foto van het fotografenechtpaar Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin: een portret van Joan Nederlof voor Lost in Hotel Paradise van Mugmetdegoudentand uit 1993. De overige vijf vouchers bieden honderd euro korting indien de vinder tijdens de veiling het hoogste bod op een foto uitbrengt.

De catalogus is te koop op de website www.deveiling.org, op de kijkdagen en in de International Theatre and Film Bookshop op het Leidseplein in Amsterdam.

(Bimbo – Boogaerdt/Vander Schoot foto: Ben van Duin)