In zijn woonplaats Amsterdam is programmeur, dramaturg en festivalleider Arthur Sonnen overleden. Dat meldt zijn familie op sociale media. Sonnen was jarenlang de theaterprogrammeur van het Holland Festival en oprichter van het Nederlands-Vlaams Theaterfestival.

Arthur Sonnen werd in 1946 geboren in Maastricht. Hij studeerde Nederlands in Amsterdam en was eind jaren ’60 een van de eerste studenten Theaterwetenschap. Hij raakte betrokken bij Aktie Tomaat en bij het studententoneel, waar hij mede-organisator was van Stutofes (Studenten Toneel Festival). In 1979 werd hij theaterprogrammeur van het Holland Festival, onder de toen eveneens nieuwe directeur Frans de Ruiter. Voor het festival haalt hij voorstellingen van onder anderen Heiner Müller, George Tabori en Ariane Mnouchkine naar Nederland.

In 1986 was hij initiatiefnemer van het Nederlands-Vlaams Theaterfestival, een van het Berlijnse Theatertreffen afgekeken festivalformule, waarvoor jaarlijks de tien meest belangwekkende voorstellingen uit Nederland en Vlaanderen werden uitgenodigd en waar zo stand van zaken over het toneel kon worden opgemaakt. Dankzij Sonnens inspanningen vond er ieder jaar uitgebreide verslaglegging plaats van de jurykeuzes en de gesprekken op het festival. In 2004 werd de subsidie van het festival ingetrokken en moest Sonnen vertrekken. Het festival kreeg een herstart, maar tot Sonnens grote spijt werden daarbij de Nederlandse en Vlaamse edities gesplitst.

In de jaren erna werkte Sonnen voor een aantal internationale organisaties, zoals de SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten) en

Arthur Sonnen is 78 jaar geworden.

 

foto Bert Nienhuis