In het programma Opium Radio heeft juryvoorzitter Arthur Japin de officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2013 bekendgemaakt. De Nederlandse Toneeljury selecteerde de tien beste voorstellingen van het theaterseizoen 2012-2013, vijf grotezaal- en vijf kleinezaalproducties. De voorstellingen worden nog eenmaal hernomen tijdens het Nederlands Theater Festival in september.

Uit het aanbod voor de grote zaal zijn geselecteerd: De verleiders, de casanova’s van de vastgoedfraude (Bos Theaterproducties), Don Juan (Noord Nederlands Toneel), Orlando (Toneelhuis), Na de repetitie / Persona (Toneelgroep Amsterdam) en Platonov (NTGent). Uit het kleinezaalcircuit koos de jury: Somedaymyprincewill.com (Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz i.s.m. The Sadists), De Sunshine Show (Esther Scheldwacht), Mightysociety10 (Mightysociety), 4.48 Psychosis (Thibaud Delpeut / Toneelschuur Producties) en A brief history of hell (Abattoir Fermé).

In haar rapport schrijft de jury dat zij het theaterseizoen 2012-2013 als zeer uitzonderlijk heeft ervaren. ‘Het seizoen begon direct sterk met een paar grote, belangrijke producties. De jury zag ook vele sprankelende kleinezaalproducties, die vaak toegankelijk zijn zonder verlies van diepgang. Ze stralen levenslust uit en energie, zijn vol showachtige elementen, hebben een hoog tempo en zijn filmischer dan voorheen, en door dit alles publieksvriendelijker. Dit komt door een nieuwe generatie jonge theatermakers, wier talent al aanwezig was maar nu duidelijk is ontwikkeld.’ Jurylid Lucia van Heteren noemde het theaterseizoen voor de radio een ‘vacuümseizoen’, een seizoen gekenmerkt door de overgang naar een uitgekleed Kunstenplan, waarin veel instellingen met reprises op zeker spelen. De Nederlandse Toneeljury bestond deze keer, behalve voorzitter Japin, uit Wybrich Kaastra, Karin Veraart, Jeannette Smit, Simone Mager, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt en Lucia van Heteren.

Het Nederlands Theater Festival toont behalve de keuze van de vakjury ook publieksfavorieten, de keuze van de Wijkjury, van de ZAPP publieksjury voor de beste jeugdvoorstellingen, de genomineerden voor de Gouden Krekels, de Vlaamse selectie en de Director’s choice. Het festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater met de uitreiking van de toneelprijzen. Het festival vindt plaats van 5 tot 15 september in de theaters op en rond het Leidseplein en de Nes in Amsterdam. Tegelijkertijd vindt ook het Amsterdam Fringe Festival plaats. Verschillende voorstellingen uit de selectie zullen rond de festivalperiode ook te zien zijn in onder andere Utrecht, Groningen en Den Bosch.

Foto: Somedaymyprincewill.com – Saris & den Engelsman