In de maand april zal de Theaterencyclopedie in het teken staan van het project Vondel was een Vrouw. Daarmee besteedt het online platform aandacht aan verschillende vrouwelijke toneelschrijfsters uit de 17e en 18e eeuw, zoals Catharina Questiers en Lucretia van Merken. Het project is een samenwerking met Theater Kwast, dat sinds september 2020 stukken van deze vergeten schrijfsters afstoft.

De Theaterencyclopedie is een online platform onder de hoede van het Allard Pierson/Universiteit van Amsterdam, waar de gezamenlijke Nederlandse theatergeschiedenis wordt geschreven. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Theatercollectie en auteurs die vrijwillig meeschrijven. Onlangs stond het platform stil bij vergeten makers van kleur, in samenwerking met de Stichting Need for Legacy.

In april staat de encyclopedie in het teken van Vondel was een Vrouw. Er zijn inmiddels acht persoonspagina’s toegevoegd voor de meest invloedrijke toneelschrijvende vrouwen uit de 17e en 18e eeuw. De basisinformatie, zoals geboorte- en sterfdatum, is beschikbaar, maar de pagina’s kunnen nog verder gevuld worden. Daarom zijn Theater Kwast en de Theaterencyclopedie op zoek naar vrijwilligers die mee willen onderzoeken en schrijven aan deze pagina’s. Zodat ze gevuld kunnen worden met portretten, ooggetuigenverslagen, opvoeringsgeschiedenis, bezoekersaantallen, lofdichten, moderne interpretaties en biografische details.

Theater Kwast bracht in de afgelopen maanden meerdere opvoeringen van het werk van deze toneelschrijfsters en maakte in samenwerking met Goeie Ouwe Koeien een podcast over deze vrouwen. In elke aflevering staat een andere schrijfster centraal. De podcast is hier te beluisteren.

Aanmelden als redacteur kan via de website.