Hoe kies je een voorstelling uit, waar ga je zitten en wat zeg je na afloop? Met het boekje Theater. Hè? Wow! schreef ervaren dramaturg en programmamaker Cecile Brommer een zeer toegankelijk gids voor de startende theaterbezoeker. Een fragment:

Functioneel naakt

Je zit te fantaseren over alle mogelijke betekenissen van die stoelen aan het plafond, en dan staat ineens een naakte acteur vlak voor je neus. Geen idee waarom iemand jou deze voorstelling cadeau heeft gegeven. En toevallig komt deze roze massa vlees jouw kant op, en dat blote lichaam lijkt zich over jou heen te gaan buigen. Waarom was je ook alweer op de 1e rij gaan zitten?

Weggaan is een optie, maar de minst bevredigende (en best irritant voor de andere toeschouwers). Elke voorstelling kent een opbouw en een afbouw van spanning. Meestal word je na een hoogtepunt, of climax, ook weer netjes meegenomen in het afbouwen van spanning. Als je nu weggaat, zit je met hartkloppingen op de fiets.

Functioneel naakt heet het, als acteurs zonder kleding op toneel verschijnen. Maar wat moet jij ermee?

• Iemand heeft erover nagedacht! Er is over gesproken, gedebatteerd, een acteur gaat niet zomaar uit de kleren. Probeer te bedenken waarom dit nodig kan zijn. Wordt het verhaal er geloofwaardiger door? Vraagt het thema erom?

• Blijf nog even kijken. Wat ervaar je? Een naakt lichaam is niet alleen een lichaam zonder kleren, maar ook een shockeffect. Heeft het naakt-zijn inhoudelijk helemaal geen betekenis? Ja, dan is het kant en klaar: de voorstelling wil je confronteren met taboes.

• Denk nog even verder. Ben je werkelijk geschokt, of heb je vooral last van een sociale code die zegt dat je dat moet zijn?

• Bekijk nu schaamteloos het naakte lichaam van de acteur. Ja, jij hebt het theaterticket cadeau gekregen, dus je zult er optimaal van genieten. Bestudeer de verhoudingen van ledematen, zie hoe elke spier meebeweegt. Geniet van de manier waarop het theaterlicht de huid beroert en met de kleur van het vlees speelt, hoe het geslacht netjes op zijn plek blijft, of jolig meedanst als de acteur op en neer springt. En bedenk dat je nu wél iets te vertellen hebt als je thuiskomt.

Illustratie: Jeroen Nissen

Theater. Hè? Wow! Alles wat je moet weten voor jouw ultieme theaterervaring van Cecile Brommer, uitgegeven in eigen beheer, te bestellen op cecilebrommer.nl