Hoe kies je een voorstelling uit, waar ga je zitten en wat zeg je na afloop? Vanavond en morgenavond geeft ervaren dramaturg en programmamaker Cecile Brommer op het Nederlands Theater Festival een snelcursus ‘Theaterkijken in 10 stappen’.  Het is een praktijkvariant van haar onlangs verschenen boekje Theater. Hè? Wow!, een zeer toegankelijk gids voor de startende theaterbezoeker. Een fragment:

Alleen gaan

In je eentje naar theater gaan kan een beproeving zijn, met name de pauzes: waar vind je een muur om onopvallend tegenaan te leunen? Hoe verwerk je alleen je eerste indrukken? Andere loslopende individuen zijn al net zo sociaal geblokkeerd als jij. Maar er zijn oplossingen:

• Vraag toch die oude vriend(in) mee met wie het contact wat verwaterde;

• Schuif aan bij alleengaanden-tafels, gezamenlijke maaltijden of meld je aan als theatermaatje (bij Stichting Vier het Leven);

• Knoop voor de voorstelling een gesprekje aan met een andere bezoeker, bijvoorbeeld in de stoel naast je. Stel een simpele vraag over de titel, of iets dat je op toneel ziet. Bij de pauze haak je hierop in, en wellicht ontstaat er een leuk vervolggesprek. Het maakt niet uit of die ander wel of niet alleen is, even praten met een ander mens vindt bijna iedereen prettig.

• In sommige theaters krijg je in de pauze een drankje. Parkeer jezelf rondom het drankenmeubel, deel royaal de gratis drankjes uit en klets meteen wat over de voorstelling.

Geen succes? Zie het zo: alleen kun je heerlijk ongestoord en geconcentreerd de voorstelling volgen en het maximale uit je ervaring halen.

Theater. Hè? Wow! Alles wat je moet weten voor jouw ultieme theaterervaring van Cecile Brommer, uitgegeven in eigen beheer, te bestellen op cecilebrommer.nl. Illustratie: Jeroen Nissen