Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Zwijnenstal.

Waarschijnlijk begonnen ook jullie vol optimisme aan de thuisschool, waarin kinderen en ouders gelijk zijn omdat ze beide thuis moeten blijven én werken. Er moesten uiteraard alleen wat regels worden opgesteld… Dan blijkt al gauw: iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

In Zwijnenstal volgt regisseur en tekstschrijver Marije Gubbels de grote lijnen van Animal Farm, de dystopische roman van George Orwell uit 1945. Een roman die al vele malen bewerkt is, als film, tekenfilm en theatervoorstelling. Met vier geweldige acteurs, waaronder Ilse Warringa (heel Nederland kent haar als Juf Ank, maar al vele jaren schittert zij in jeugdtheatervoorstellingen), en twee muzikanten, die van Bach naar marsmuziek, van chanson naar country schakelen, maken Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera van Orwells Animal Farm tijdloos muziektheater.

De voorstelling van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Help met machtig moeilijke woorden!

De Admiraal in de voorstelling praat wartaal. Hij gebruikt zulke moeilijke woorden. Meestal snapt Wil het schaap er geen snars van… Hij heeft de woorden verzameld die hij zo ontzettend moeilijk vindt! Help hem om de juiste betekenis te vinden in de puzzel in het programmaboek (pdf).

Foto: Sanne Peper