Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Joris & de drakentemmers.

Piekeren. Dat doen we nu allemaal meer dan we eerder deden. Alles lijkt verloren. Iedereen in zijn eigen bubbel: ‘Er ligt een draak voor mijn deur, dus ik durf er niet meer uit.’ In Joris en de drakentemmers kijkt Het Laagland in de muil van de draak. Want er is maar één oplossing: ‘Voel de draak, kijk hem in zijn bek.’ Verstop je niet langer, maar vlieg en dans met de draak – hier op een mooie bewerking van ‘Dragon’s tongue’ van Wende Snijders.

In deze voorstelling wordt met behulp van vele rekwisieten de legende van Joris en de draak in sneltreinvaart verteld, compleet met enkele alternatieve eindes, waarbij niet de draak maar het paard of de prinses wordt gedood. Dat niemand ooit daadwerkelijk een draak heeft gezien mag dan wel zo zijn, we hebben de draak allemaal gevoeld.

Dit gegeven wordt slim uitgewerkt, waarbij het ene muzikale hoogstandje het andere in hoog tempo opvolgt. Alle spelers vertellen bovendien niet als personages maar als zichzelf over hun eigen draak en herleiden die naar een bepalende gebeurtenis uit hun jeugd. Angst is misschien wel de grootste draak van allemaal: ‘Het zijn de stemmen in je kop, de stemmen in je kop en ze houden nooit meer op.’

De voorstelling van Het Laagland bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Praat over de draken in jullie hoofd!

De enige manier om de draak te temmen is over je eigen angsten te praten. Helemaal temmen lukt misschien niet, maar je ziet zo wel zijn zwakke kanten – net zoals Joris in de legende.

Dat we nu allemaal in meer of mindere mate het coronavirus als draak in ons hoofd hebben, is niet zo gek. In de voorstelling komen nog meer draken voorbij, zoals perfectionisme, altijd leuk gevonden willen worden, altijd het laatste woord willen hebben of juist jezelf constant wegcijferen. Misschien herkennen jullie die ook wel. Met elkaar daarover praten helpt bij het temmen van de draak.

Hou de site van Het Laagland in de gaten voor nog meer voorstellingen die nu of binnenkort vanuit je woonkamer te zien zullen zijn.