Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: De tuin van walvis.

Theaterbezoek is onmogelijk, grensoverschrijdend theaterbezoek al helemaal. Maar ook de jeugdtheatergezelschappen in België plaatsen meer en meer voorstellingen online. Bijvoorbeeld het visueel uitzonderlijk mooie De tuin van walvis van De Maan, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Toon Tellegen. De combinatie van verteltheater met live gecreëerd schaduwspel is hypnotiserend.

Iedereen bestelt een tuin bij Sprinkhaan. Zo wil beer er een met een oven, zodat bezoek taarten kan bakken. Maar Walvis bestelt wel een hele bijzonder tuin:

Beste Sprinkhaan,

Ik wil iets bestellen.
Ik wil graag een bank op mijn rug.
Voor bezoek, om op te zitten, met een leuning.
Maar eigenlijk wil ik een tuin, met een bank.
Een fontein heb ik al.
Ik kan niet goed naar je toe komen.
Kun jij alles hier bezorgen?
Ik woon midden in de oceaan.

Walvis

De voorstelling van De Maan bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Teken en schilder het ritme van water.

Experimenteer met materialen en technieken om het ritme van water weer te geven. Bijvoorbeeld bruiswater, een kalme zee, een woest zee, een golvende zee, een waterval, een bruistablet in een glas water, een meertje, storm op de oceaan… Schilderen kan je ook gewoon met water, op stenen, op karton of papier. Probeer het zeker eens uit!

Onderzoek ook eens welke geluiden je met water kan maken. Kan je het geluid van een waterval nadoen? Welke grappige geluiden kan je maken met water in je mond? Probeer eens iets met een rietje? Welke soundscape maak jij in bad?

Bij deze voorstelling heeft Beeldsmederij nog veel meer leuke activiteiten bedacht die je ook thuis kunt doen. Plons in de verschillende opdrachtjes en laat je eigen creativiteit er verder op los. Wie weet kom jij wel met andere onderzoekjes en creaties op de proppen in je eigen tuinatelier? Lees alles en meer daarover in hun tuinatelier.

Alvast enkele walvisweetjes

  • Welke walvis is de grootste? De blauwe vinvis. Dit is ook het grootste dier dat ooit op aarde leefde. De blauwe vinvis kan wel 27 meter lang worden.
  • Hoeveel weegt zo’n blauwe vinvis? Ze kunnen wel 150 ton wegen, dat is net zoveel als 30 olifanten, of als 4000 kinderen van een jaar of 10.
  • Hoe ademen walvissen? Alle walvissen hebben spuitgaten, neusgaten boven op hun kop, om mee te ademen
  • Walvissen leven in een donkere onderwaterwereld. Hun gezichtsvermogen is slecht. Hun reukzin in zwak. Hoe kunnen ze voedsel vinden? Tandwalvissen maken gebruik van echolocatie om prooien te vinden. Ze gebruiken geluiden, of echo’s om een beeld van hun onderwaterwereld te vormen. Eerst zendt een walvis geluidsgolven uit. Dan bepaalt hij de tijd die het duurt voordat de echo van een voorwerp terugkeert. De walvis gebruikt deze informatie om de afstand tot het voorwerp te schatten.
  • Hoe komt het dat walvissen zo lang onder water kunnen blijven? Hun ijzerrijke bloed bevat veel zuurstof en ze slaan zuurstof in hun spieren en in hun longen op. Deze extra zuurstof in hun spieren en een vertraagde hartslag maken het mogelijk om lange tijd onder water te blijven. Om lucht te komen happen moeten alle walvissen boven water komen. Met een krachtig gesnuif sproeien ze een nevel uit hun spuitgat.
  • Hoe hoog kan die nevel zijn? 8 meter

Foto: Diego Franssens