Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Bezoek voor beer.

In 2015 maakte Lennart Monaster met Bezoek voor beer zijn debuutregie voor Het Laagland met hoofdrollen voor Gijs Nollen en Folmer Overdiep. Centraal staat een beer die niemand nodig heeft, maar langzaam vrienden wordt met een muis die zijn huis probeert binnen te dringen.

Het is voor alle kinderen vervelend. Een paar weken geen vriendjes zien in de klas en al helemaal niet thuis. Want: Niet welkom! Bezoek is verboden! Beer is daar heel streng in. Hij heeft niks nada noppes niemand nodig, zelfs geen moeder: ‘We waren broodjes aan het smeren toen ik haar vergat.’ Vissen, klimmen, zwemmen: hij leerde het zichzelf. Hij is het liefst ‘alleen met mij’, want dan kan hij ongegeneerd boeren, scheten laten en op zijn geheel eigen manier koekjes eten.

In vijftig minuten combineert Het Laagland pure slapstick met instant meezingbare liedjes, blijkt het decor vol verrassingen te zitten en komen alle emoties voorbij. Van agressie (Beer haalt vervaarlijk uit naar Muis), tot zo’n grote razernij dat beer alleen nog maar kan stotteren, plezier en uiteindelijk vriendschap en verlangen. De voorstelling van Het Laagland bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Liedje leren! Beer, Muis en Koekoek leren jullie het liedje ‘Ik ben alleen’ uit de voorstelling. Deze gaat zeker weten maanden niet meer uit je hoofd! Klik hier voor de zangles.

Hou de site van Het Laagland in de gaten voor nog meer voorstellingen die nu of binnenkort vanuit je woonkamer te zien zullen zijn.

Foto: Joost Milde