Sadettin Kirmiziyüz, De Hollanders, Mugmetdegoudentand en Freek en Hella de Jonge behoren tot de vele theatermakers die op 4 mei een voorstelling spelen in het kader van Theater na de Dam. Om 21:00 uur, een uur na de Nationale Dodenherdenking, beginnen in dertien steden door het land voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog.

Het programma bestaat uit zeven premières, negentien hernemingen, vijf theatrale lezingen en zes theaterprojecten gemaakt met jongeren. De voorstellingen zijn te zien in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen, Assen, Zwolle, Den Haag, Vlissingen, Amersfoort, Vught, Den Bosch, Wageningen en Maastricht. Niet eerder was het programma zo uitgebreid en verspreid over het hele land.

In Amsterdam gaan De Hollanders in gesprek met Adriaan van Dis over de kloof tussen generaties en continenten en over Holland en Indië. Sadettin Kirmiziyüz, nazaat van het in de Tweede Wereldoorlog neutrale Turkije, onderzoekt de Eerste Wereldoorlog die zijn Turkse voorouders aan den lijve hebben meegemaakt. Hij volgt het spoor terug en begint bij Ararat, de Pijnberg. Ook te zien zijn Al mijn zonen van Toneelgroep Amsterdam, Geheim van Leoni Jansen, Hannah en Martin van Mugmetdegoudentand en Kunstenaars in oorlog van Tg Sonja.

Op 3 mei vindt in De Balie het Gesprek voor de Dam plaats, een ontmoeting tussen wetenschappers, kunstenaars en opiniemakers waarin wordt gesproken over hoe de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog doorwerkt in verschillende generaties. Op 4 mei begint nadat de voorstellingen zijn afgelopen in de Amsterdamse Stadsschouwburg de Nacht na de Dam, waar theatermakers en bezoekers samenkomen.

Meer informatie: www.theaternadedam.nl

(Hannah en Martin – Mugmetdegoudentand, foto: X+L)