Op 4 mei om negen uur ’s avonds, een uur na de Nationale Dodenherdenking, begint in dertien steden door het land Theater na de Dam: voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Sinds de jaren zestig bestaat de traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen. Met Theater na de Dam wordt dit gebruik sinds 2010 weer opgepakt en groter doorgezet. Dit jaar is het programma verder uitgebreid en meer verspreid over het hele land.

Initiatiefnemers zijn theatermakers en filosofen Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981). Volgens hen is het theater bij uitstek de plek om de geschiedenis concreet en levend te maken. ‘De Dodenherdenking dreigt de laatste jaren haar historische betekenis en zeggingskracht steeds meer te verliezen. Niet alleen staat de Tweede Wereldoorlog verder van de jongere generaties af, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen geworden dat het stilstaan bij de slachtoffers van toen en de daarmee verbonden reflectie op de eigen tijd afwezig dreigen te raken.’ Theater Na de Dam wil een beweging in gang zetten die door meerdere theaters en theatermakers wordt overgenomen, zodat de betekenis, werking en diepte van het herdenken een relevante voortzetting krijgt die iedereen zal blijven aanspreken.

Behalve hernemingen van bestaande voorstellingen wordt speciaal voor Theater na de Dam nieuw werk gemaakt. Te zien zijn zeven premières, negentien hernemingen, vijf theatrale lezingen en zes theaterprojecten gemaakt met jongeren. De voorstellingen staan in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen, Assen, Zwolle, Den Haag, Vlissingen, Amersfoort, Vught, Den Bosch, Wageningen en Maastricht.

Foto: Jurgen Koopmanschap