Theater Instituut Nederland gaat vanaf 1 januari 2013 verder als Stichting TIN. Het huidige TIN wordt eind december ontmanteld. De stichting zal zich inzetten voor het levend houden van de Nederlandse theatergeschiedenis en garandeert het voortbestaan van de online theaterencyclopedie, de theatervacaturesite en theatereducatielessen voor het voortgezet onderwijs.

Ondanks vele protesten en een poging om een doorstart te maken als Theatermuseum valt na tachtig jaar het doek voor het Theater Instituut Nederland (TIN). Alle werknemers verliezen hun baan. De nieuwe stichting moet het zonder subsidie stellen en zal de activiteiten financieren vanuit de exploitatie van de theatervacaturesite en met aanvullende fondsenwerving.

De online theaterencyclopedie en de mediatheek zullen door Stichting TIN actueel worden gehouden, in samenwerking met de beheerders van de theatercollectie op de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De internationale promotie en ondersteuning van Nederlandse podiumkunsten wordt overgenomen door Promotie Podiumkunsten, net als het talentontwikkelingsprogramma Blind date.

Het online platform theatereducatie.nl voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs wordt voortgezet door Van Engelenburg Theaterproducties. De Theaterfotoprijs zal worden georganiseerd door de oorspronkelijke initiatiefnemer, de Vereniging Vrije Theaterproducenten.

(TIN-mediatheek foto: Nicolai Zauber)