De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen zijn bekendgemaakt. Op 20 juni presenteerde de Nederlandse Toneeljury haar selectie in het radioprogramma AVRO Opium op 4. De VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt in de categorie beste acteur en actrice en beste mannelijke en vrouwelijke bijrol uit het theaterseizoen 2013-2014. De uitreiking vindt plaats op 14 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater ter afsluiting van het Nederlandse Theater Festival. 

Genomineerd voor de Theo d’Or, de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol, zijn Abke Haring voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis,
 Marlies Heuer voor haar rol in Happy days van Theaterproductiehuis Zeelandia en Alejandra Theus voor haar rol in Wreed en teder van Toneelschuur Producties. Heuer won de prijs ook in 1998 en 2012.

Genomineerd voor de Louis d’Or, de prijs voor beste mannelijke hoofdrol, zijn Pierre Bokma voor zijn rol in Welkom in het bos van Mexicaanse Hond/Orkater, Jacob Derwig voor zijn rol in Who’s afraid of Virginia Woolf van Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool, 
René van ’t Hof voor zijn rol in Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Toneelschuur Producties en Wim Opbrouck voor zijn rol in Rood van NTGent. Bokma won de Louis d’Or in 1994 en afgelopen jaar, Derwig ontving de prijs in 2012.

Genomineerd voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, zijn Hadewych Minis voor haar rol in Welkom in het bos van Mexicaanse Hond/Orkater, Kirsten Mulder voor haar rol in Who’s afraid of Virginia Woolf van Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool, en Anniek Pheifer voor haar rol in De ideale man van het Nationale Toneel.

Genomineerd voor de Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, zijn Roeland Fernhout voor zijn rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis, Ramsey Nasr voor zijn rol in Lange dagreis naar de nacht van Toneelgroep Amsterdam
, Martijn Nieuwerf voor zijn rol in Caligula van Thibaud Delpeut, De Utrechtse Spelen en De Coproducers, en Steven van Watermeulen voor zijn rol in De ideale man van het Nationale Toneel. In 2001 won Van Watermeulen al eens de Louis d’Or.

De Theo d’Or en Louis d’Or worden sinds 1955 uitgereikt en zijn vernoemd naar actrice Theo Mann-Bouwmeester en acteur Louis Bouwmeester. De Colombina en Arlecchino verwijzen naar twee personages uit de Commedia dell’arte. Zij worden sinds 1964 toegekend. 

De Nederlandse Toneeljury bestaat dit jaar uit voorzitter Boris van der Ham, Lucia van Heteren, Walther van den Heuvel, Lieke Jordens, Wybrich Kaastra, Simone Mager, Jeannette Smit en Karin Veraart. Zie www.tf.nl voor meer informatie over het programma en de selectie. De kaartverkoop voor het Nederlands Theater Festival 2014 is op 20 juni van start gegaan.

(Pierre Bokma en Hadewych Minis in Welkom in het bos van Mexicaanse Hond/Orkater, foto: Ben van Duin)