De Liefde in Haarlem staat volgende week een volle zaal toe bij twee try-outs van cabaretier Theo Maassen. Theaters mogen volgens de huidige coronamaatregelen maximaal tweederde van de zaalcapaciteit gebruiken. Volgens het theater is dat niet te rijmen met beelden van de Grand Prix van afgelopen week.  

‘We stonden voor een keuze. Of twee keer 40 mensen teleurstellen of een boete riskeren. We hebben voor het laatste gekozen’, reageert bestuurslid Simone Lensink. De Liefde is een spiksplinterternieuw theater in Haarlem met 120 vaste zitplaatsen. Volgens de huidige regelgeving mogen daarvan 80 plaatsen per voorstelling bezet worden. Het theater was er echter vanuit gegaan dat het vanaf september ‘met een volle bak’ mocht openen en had voor Maassen alle plaatsen al verkocht.

Wat meespeelt voor het theater, zijn de beelden van de GP van afgelopen weekend. ‘Dat dát wel kan en niet een geplaceerde voorstelling met 120 man. Dat is toch niet te rijmen? Daar komt ook nog eens een overheid bij die niet luistert naar de culturele sector en een steeds veranderende regelgeving. Het is een keertje klaar!’

Volgens Lensink staat Theo Maassen achter het besluit, net als het publiek. ‘We ontvangen al de hele ochtend steunbetuigingen en berichten van mensen die mee willen betalen aan een eventuele boete.’ Hoe hoog die boete is, weet De Liefde niet.

De Liefde houdt zich wel aan het Coronatoegangsbewijs. Alle bezoekers dienen bij binnenkomst een test-, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen.