Theater De Liefde in Haarlem heeft donderdag een dwangsom van 2500 euro opgelegd gekregen voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Het theater had tijdens een try-out van cabaretier Theo Maassen de volledige publiekscapaciteit benut, terwijl het volgens de huidige regels maar toegestaan is om tweederde van de zaal te vullen. Alle 120 bezoekers moesten bij binnenkomst wel een test-, herstel- of vaccinatiebewijs laten zien.

Update 18 september: vrijdagavond is door de handhaving opnieuw een overtreding van de maximumcapaciteit geconstateerd. De opgelegde dwangsom is omgezet in een boete. 

Het theater had eerder al aangeven zich bij wijze van protest deze twee avonden niet aan de maximale publiekscapaciteit te houden. De organisatie hield al rekening met de boete; de gemeente liet deze week weten actief te gaan handhaven op de coronaregels. Dat gebeurde undercover om ‘geen heisa’ te veroorzaken, meldt NOS.

Eerder liet bestuurslid Simone Lensink al weten dat verschillende mensen zich bij het theater hadden gemeld om mee te betalen aan een eventuele boete. Radiozender 100%NL besloot donderdagochtend tot een inzamelactie om het theater tegemoet te komen.

Vanaf zaterdag houdt het theater zich weer aan de huidige publiekslimitering. Die geldt dan overigens nog een week: vanaf zaterdag 25 september worden de coronamaatregelen versoepeld en geldt er (op vertoon van de coronapas) geen maximum meer op het aantal bezoekers dat welkom is bij theatervoorstellingen met vaste zitplaats.