Theater Bellevue in Amsterdam verbouwt na afloop van het huidige theaterseizoen haar publieksruimtes. Daarbij wordt ook het inpandige theatercafé De Smoeshaan onder handen genomen. De verbouwing is nodig omdat de entree en het café op een drukke avond te krap zijn voor het publiek.

De opening vanaf de aankomsthal naar De Smoeshaan wordt verbreed en er wordt een tweede doorgang gemaakt die de foyer met het café gaat verbinden. Een ruimte die nu nog niet toegankelijk is voor publiek moet het café bovendien groter maken. Na de verbouwing fungeren zowel De Smoeshaan, dan in Jugendstil-stijl, als de parterre van het theater als foyer voor bezoekers.

Verder wordt de gevel van het theater opnieuw betegeld, de portalen vernieuwd en het logo in ere hersteld. De zalen, en daarmee ook het aantal zitplaatsen in het theater, blijven gelijk aan de huidige situatie. Het grootste deel van de verbouwing wordt bekostigd door de gemeente en het theater zelf. Voor de laatste 30 duizend euro is vandaag een crowdfunding gestart.

De verbouwing van het theater duurt tot begin september, gelijktijdig met de aanvang van het Nederlands Theater Festival. Of De Smoeshaan dan ook al klaar is, is vooralsnog niet zeker.

Theater Bellevue zit dit jaar dertig jaar in het uit 1840 daterende pand aan de Leidsekade. Theatercafé De Smoeshaan werd in 2013 overgenomen door het theater.