De Zwolse jongerentheaterwerkplaats The Young Ones stopt volgend seizoen. Het gezelschap blijkt financieel en organisatorisch te kwetsbaar voor een duurzame toekomst en artistiek leider Jeroen Kriek heeft zijn vertrek aangekondigd. ‘Er is jarenlange roofbouw gepleegd op de personele bezetting met in het bijzonder op de artistieke leider’, laat het gezelschap in een persbericht weten. ‘Het systeem is niet meer werkbaar. En als systemen niet werken, moet je ingrijpen.’

The Young Ones werd tien jaar geleden opgericht als een cultureel broeinest voor jong (theater) talent in Oost-Nederland. De groep maakte met en voor jongeren tussen 10 en 26 jaar voorstellingen in theaters, hun eigen ‘Theaterkerk’ en op festivals als Oerol en De Parade. The Young Ones was in 2015 in de race voor de Cultuurprijs Overijssel. In 2012 was de groep genomineerd voor Talentprijs Overijssel.

The Young Ones laat weten daarbij voortdurend te maken gehad hebben ‘met liquiditeitsproblemen, krappe budgetten en moeilijke fysieke omstandigheden’. Na een gedwongen vertrek uit de, inmiddels gesloopte, Michaelskerk en een gestrande inburgering bij theater Odeon de Spiegel volgde een verhuizing naar een loods op een bedrijventerrein. Die laatste verhuizing heeft de al aanwezige kwetsbaarheid van de organisatie ‘onder een vergrootglas gelegd’.

De organisatie benadrukt wel de noodzaak van een vrije theaterwerkplaats voor jongeren in Zwolle en hoopt dat zowel politiek als partners in de stad een manier vinden om deze werkplaats te behouden. De organisatie zet zich hiervoor in door diverse gesprekken te voeren in de stad.

Het gezelschap zet de afbouw van de eigen organisatie per direct in. De geplande voorstellingen van de Young Ones Master worden nog afgemaakt, maar er worden geen nieuwe audities gehouden.