Breaking collectief The Ruggeds wint de Charlotte Köhler Prijs voor theater. De aanmoedigingsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is bestemd voor jong talent uit de theater- en beeldende kunstsector. De winnaars krijgen 30.000 euro.

‘The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten, met hun succesvolle voorstellingen in de theaterzaal voor een brede doelgroep. Ze tonen nieuwsgierigheid in het ontwikkelen van diverse disciplines, hebben een internationaal netwerk en zijn mensen van de toekomst’, aldus de adviescommissie theater van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dansgroep The Ruggeds startte in 2010 en won sindsdien meer dan tweehonderd competities en werd meermaals wereldkampioen breakdance. De dansers traden op met onder andere Madonna, Justin Bieber en Martin Garrix. In de theatervoorstellingen Adrenaline (2016) en Between Us (2018) combineren ze battles met artistiek theater.

De Charlotte Köhler Prijs bestaat sinds 1988, en wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan twee jonge kunstenaars (tot 35 jaar), waarvan één zich op het gebied van theater profileert en de ander binnen de beeldende kunst. Eerdere prijswinnaars zijn onder meer Eva Line de Boer (2019), Karlijn Kistemaker (2018), Naomi Velissariou (2017), Sadettin Kırmızıyüz (2016) en choreograaf Jan Martens (2015).

Foto: Between Us, Little Shao