Het Holland Festival heeft de eerste vier producties voor zijn 69e editie bekendgemaakt. Het internationale podiumkunstenfestival vindt plaats van 4 tot en met 26 juni 2016 in Amsterdam. 

Met het oog op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 koos artistiek directeur Ruth Mackenzie voor de geheel tekstloze voorstelling Die Stunde da wir nichts voneinander wußten van Peter Handke over Europa anno nu, gemaakt door het Estse regieduo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo bij het Thalia Theater in Hamburg.

Ook komt choreograaf Akram Kahn naar Amsterdam met de laatste voorstelling waarin hij zelf danst: Until the Lions, over het veranderende lichaam. Met zijn karakteristieke dansvorm, een mengeling van Indiase kathakdans en moderne dansstijlen, stelt hij de onderwerpen gender en seksualiteit aan de orde.

Van de Britse componist Harrison Birtwistle staat een double bill op het programma, waarin twee Griekse mythes radicaal worden gebracht: de heks Medea die haar schoonvader Aeson zijn jeugd teruggeeft (The Cure) en het fatale moment waarop Orpheus omkijkt naar Eurydice (The Corridor). Birtwistle maakte beide werken in opdracht van het Royal Opera House uit Londen en het Britse Aldeburgh Festival.

Onder de noemer Fifty for the Future is het Kronos Quartet uit San Francisco een week lang artist in residence, met onder meer een wereldpremière van nieuw werk van Yannis Kyriakides.

Foto: Die Stunde da wir nichts voneinander wussten – Thalia Theater: Armin Smailovic