De VPRO zendt een speciaal voor televisie gemaakte bewerking van de Romeinse tragedies van Internationaal Theater Amsterdam uit. De zes uur durende voorstelling wordt opgesplitst in tien delen die vanaf 31 mei iedere werkdag om 22.05 uur op NPO 2 te zien zijn.

Romeinse tragedies is de grootste productie van regisseur en artistiek leider Ivo van Hove. Het is een toneelbewerking waarin drie tragedies van Shakespeare samenkomen, namelijk de drie historiestukken: CoriolanusJulius Caesar en Antonius & Cleopatra. De enscenering ging op 17 juni 2017 in première en werd internationaal geprezen. “A ‘Roman Tragedies’ for the history books”, schreef de The New York Times.

Het bijzondere aan de theatervoorstelling was onder andere de vrije positionering van het publiek, die door de scenografie van Jan Versweyveld mogelijk werd gemaakt. In de theaterzaal werd het publiek uitgenodigd om op het toneel te komen zitten en iets te eten of te drinken. Het publiek kon en mocht zich op bepaalde momenten vrij bewegen, de grenzen tussen theaterzaal en podium vervaagden. Hoe deze vertaalslag van toneel naar televisie eruit gaat zien, ervaart de kijker vanaf 31 mei op NPO 2.