Afgelopen vrijdag is Jack Gadellaa op vijfenzeventigjarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum overleden. In de theaterwereld was Gadellaa actief in het cabaret- en kleinkunstcircuit. Daarnaast werkte hij veel voor radio en televisie – hij was onder meer medebedenker van Kinderen voor Kinderen.

Gedurende zijn loopbaan schreef Jack Gadellaa (1942) teksten voor en met diverse cabaretiers, waaronder Harrie Jekkers, Jack Spijkerman, Jenny Arean en Karin Bloemen. Ook schreef hij liedteksten voor componisten als Henk Westrus, Harry Bannink, Henny Vrienten en Joop Stokkermans.

Gadellaa begon zijn carrière in de culturele sector al op vijftienjarige leeftijd als medewerker in een bioscoop, en kwam vervolgens terecht bij de VARA, waar hij programma’s bedacht en later ook regisseerde. In de jaren zeventig schreef hij wekelijks een lied voor het kritisch politieke radioprogramma In de Rooie Haan (gezongen door Nelleke Burg). Naast zijn werkzaamheden voor het theater was hij (mede)bedenker van diverse televisieformats en schreef hij mee aan uiteenlopende tv-spelletjes en -series, zoals Ook dat nog!, Vreemde praktijken en Mag het iets meer zijn? De laatste jaren werkte hij vooral voor John de Mol, voor wie hij onder andere de musical My Fair Lady bewerkte.

Gadellaa was enige tijd getrouwd met presentatrice en actrice Astrid Joosten, en trouwde later met zangeres en cabaretière Eva Zeijlstra.