Vandaag lanceert Theaterkrant.nl DeClaus, een dossier met kritieken over nieuwe theaterteksten. De eerste kritieken gaan over teksten die op het Theaterfestival in Nederland en Vlaanderen worden opgevoerd.

Lees nu de volgende kritieken:

DeClaus wil de leemte vullen die er nu is op het gebied van reflectie op theaterteksten. Ondanks dat er in Vlaanderen en Nederland jaarlijks bijna vijfhonderd nieuwe theaterteksten worden geschreven in professioneel verband, komen die in de kritiek niet of nauwelijks aan bod. De huidige bloei van de Nederlandstalige toneelschrijfcultuur – die onder meer tot uiting komt in  opleidingen, talentontwikkeling en uitgeverijen – wordt nu een stap verder gebracht met een structurele bijdrage aan de reflectie op het werk van toneelschrijvers

Een diverse groep critici werkt nu aan besprekingen van een selectie theaterteksten, samengesteld door een redactie bestaande uit Simon van den Berg, Tom Helmer, Elke Huybrechts, Joris van der Meer, Ditte Pelgrom en Jasmijn van Wijnen. Dit project is gestart in samenwerking met het Vlaamse theatertijdschrift Etcetera. Stichting De Versterking en het Vlaams Fonds voor de Letteren steunen dit initiatief.

Vanaf nu verschijnen wekelijks nieuwe kritieken over nieuwe Nederlandstalige teksten die in het huidige worden gespeeld en over interessant internationaal repertoire dat in Nederland nog niet gespeeld is.

Bij de lancering van de kritieken op het Nederlands Theater Festival vertelde redactiesecretaris Tom Helmer meer over het ontstaan en de werking van het project. Hij wees daarbij op een ‘hernieuwd elan’ rond de theatertekst. Lees hier zijn speech.