Directeur en choreograaf Ted Brandsen is vanmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan het internationale succes van Het Nationale Ballet. Locoburgemeester Touria Meliani reikte de versierselen uit.

Brandsen (1959) begon in 1981 als balletdanser bij Het Nationale Ballet. Sinds 2002 is hij er naast choreograaf ook artistiek directeur. In 2013 stond hij aan de wieg van de Junior Company, een veilige omgeving voor jonge danstalenten om de overgang van opleiding naar de intensieve beroepspraktijk te begeleiden.

‘Dat Het Nationale Ballet vandaag de dag zo’n belangrijke positie inneemt in de internationale balletwereld is in hoge mate de verdienste van Ted Brandsen’, reageert Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet. ‘Zijn leiderschap en visie zorgen ervoor dat de beste choreografen en dansers in Amsterdam willen werken en dat het gezelschap een graag geziene gast is op de belangrijke podia van de wereld. 24/7 is hij bezig het gezelschap beter te maken, met veel aandacht voor de menselijke maat en het welzijn van de dansers en medewerkers.’

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. In 2014 ontving Brandsen van Stichting Dansersfonds ’79 al de Prijs van Verdienste en in 2019 ontving hij de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Bewezen Kwaliteit.

Foto: Altin Kaftira