Zojuist heeft de taskforce culturele en creatieve sector een brief gestuurd aan de voorzitter van de veiligheidsregio’s Hubert Bruls, met een verzoek om deze ochtend nog te besluiten om zalen met geplaceerde voorstellingen collectief vrij te stellen van de beperking tot 30 mensen. 

Tijdens de persconferentie van gisteren met nieuwe coronamaatregelen meldden minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) dat de veiligheidsregio’s moeten gaan bepalen welke gebouwen van cultureel belang kunnen worden vrijgesteld van de nieuwe regel om maximaal 30 mensen tegelijk in een binnenruimte te laten.

De taskforce ziet hier een groot en acuut probleem ontstaan. ‘Vanavond verwachten de 335 podia en 196 bioscopen en filmtheaters die ons land rijk is, hun gasten die reeds een kaartje hebben gekocht voor de voorstelling. Het is zaak om vandaag voor 18.00 uur duidelijkheid te hebben of er sprake is van een uitzondering of niet.’

In de brief pleit de Taskforce, een samenwerkingsverband van ruim 100 branche-, beroeps- en belangenorganisaties, voor collectieve vrijstelling. ‘In de schouwburgen, concertzalen, pop-, jazz- en improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters zijn door het ministerie van EZK goedgekeurde protocollen van kracht die een veilig bezoek kunnen garanderen: 1,5 meter afstand, gereserveerd en geplaceerd bezoek, veilige binnenkomst en vertrek. Zalen hebben daarmee slechts 20% capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is.’

In afwachting van een reactie van de Veiligheidsberaad roept de VSCD op voorstellingen en concerten niet voor 18.00 uur te annuleren. Leden worden ook geadviseerd voor alle veiligheid alvast zelf te informeren bij de gemeente of die in elk geval voor vandaag een lokale vrijstelling kunnen afgegeven. Volgens NRC Handelsblad hebben Schouwburg Amphion in Doetinchem en Theater Orpheus in Apeldoorn die voor vandaag binnen. Ook de Toneelschuur in Haarlem meldt dat de voorstellingen doorgaan.