De Taskforce culturele en creatieve sector roept het kabinet op om de culturele sector te openen. De lobbykoepel vraagt een consequent beleid te voeren met betrekking tot de verschillende sectoren.

‘We gaan ervan uit dat nu commerciële doorstroomlocaties (zoals de Bijenkorf) heropenen, ook culturele doorstroomlocaties als musea, monumenten en presentatieinstellingen de deuren kunnen openen. En nu binnensporten weer kan, ook actieve kunst- en cultuurbeoefening weer mogelijk is’, schrijft de Taskforce. ‘Deze zorgen net als sport voor een goede mentale gezondheid en weerbaarheid en dragen zo bij aan het welzijn en welbevinden van mensen.’

Ook cultuureducatie op locatie, zoals bij muziekscholen en volksuniversiteiten, moet weer kunnen volgens de Taskforce. Cultuureducatie op scholen is immers al sinds 10 januari toegestaan.

Eergisteren riep de Taskforce culturele en creatieve sector het kabinet in een persbericht op tot een aanpak waarbij de basisbeleidsreflex niet meer ‘sluiten’ hoeft te zijn, maar ‘veilig openblijven’. De lobbykoepel vroeg voorspelbare en inzichtelijke coronamaatregelen, waarbij duidelijk is bij welke risicostadia welke maatregelen in werking treden. Daarbij willen ze een directe koppeling aan financiële steun aan alle schakels in de culturele keten.

‘Iedereen hunkert naar ontsnapping aan deze pandemie: culturele organisaties, medewerkers en vrijwilligers zijn er klaar voor om hun publiek weer te ontvangen!’

Illustratie: Herman van Bostelen