In een brief aan de leden van de Tweede Kamer vraagt de Taskforce culturele en creatieve sector met klem aandacht voor de ‘desastreuze gevolgen’ van de nieuwe coronamaatregelen voor met name festivals en (pop)podia. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe ontwikkelingen rondom het virus.

Sinds zaterdag geldt er bij evenementen met coronatoegangsbewijs een maximumcapaciteit (maximum tweederde bezetting) en zijn evenementen zonder vaste zitplaats verboden. ‘Een regelrechte ramp’, noemde Kunsten ’92 de nieuwe maatregelen de volgende dag.

In de brief van vandaag doet de Taskforce een dringend beroep op de Kamerleden om het kabinet te verzoeken de getroffen organisaties en daarbij in het bijzonder de werkenden meer duidelijkheid te verschaffen én financieel te steunen. Ze vragen onder meer 100 procent schadevergoeding voor alle partijen, ook voor de organisaties die buiten de geldende garantieregeling (TRSEC) vallen.

Nu voor het tweede jaar achter elkaar opnieuw een festival- en evenementenseizoen geen doorgang dreigt te vinden, staat deze vitale sector volgens de belangenorganisatie (met als aangesloten koepels onder meer de Vereniging Vrije Theater Producenten, de Creatieve Coalitie, Federatie Creatieve Industrie, Federatie Cultuur en Kunsten ’92) letterlijk op omvallen. ‘Dat laatste zou ook alle steun die tot nu toe verleend is overbodig maken.’

De Taskforce benadrukt eveneens dat de maatregelen niet alleen ingrijpen op de plekken waar het mis is gegaan. Volgende de belangenorganisatie heeft juist de culturele en creatieve sector vanaf de eerste lockdown vorig jaar laten zien dat met zorgvuldig ontwikkelde protocollen ook bij hogere besmettingsniveaus veilig bezoekers kunnen worden ontvangen. De resultaten van de testactiviteiten van Fieldlab Evenementen tonen ook aan dat het veilig is om onder bepaalde condities publiek bij binnen- en buitenlocaties welkom te heten.