De Taskforce culturele en creatieve sector vraagt het kabinet om een duidelijk perspectief. Er is een voorspelbare overheidsstrategie nodig, gericht op verschillende stadia van de pandemie. ‘Het virus mag dan wel onvoorspelbaar zijn, hoe we erop reageren hoeft dat niet te zijn.’ 

De koepel van culturele brancheorganisaties vraagt van het nieuwe kabinet om met voorspelbare en inzichtelijke coronamaatregelen te komen, onder meer door aan te geven bij welke risicostadia welke maatregelen in werking treden en door een directe koppeling te maken van coronamaatregelen aan financiële steun aan alle schakels in de culturele keten.

Daarnaast roept de Taskforce op om gebruik te maken van coronatoegangsbewijzen en de ervaringen die de sector inmiddels heeft opgedaan met het veilig ontvangen van publiek. Wat de Taskforce betreft hoeft de basisreflex niet meer ‘sluiten’ te zijn, maar ‘veilig openblijven’.

Aankomende week presenteert de Taskforce culturele en creatieve sector een eigen openings- en herstelplan, met zes voorstellen om de sector ‘weerbaar de crisis door te laten komen en wendbaar de crisis uit’.

Vandaag gaat de lobbykoepel in gesprek met de nieuwe cultuurstaatssecretaris Uslu. Zij bezoekt vandaag ook enkele repetities in TivoliVredenburg.

Beeld: Herman van Bostelen