De Taskforce culturele en creatieve sector wil snel duidelijkheid over de uitwerking van nieuwe coronasteun. Dat schrijft de lobbykoepel in een brief aan staatssecretaris Uslu (OCW) als reactie op het vijfde steunpakket voor cultuur.

Op 31 januari informeerde Uslu de Tweede Kamer per brief over het aanvullende steunpakket van € 56,5 miljoen voor de culturele en creatieve sector, het vijfde specifieke steunpakket. Aanleiding waren de nieuwe coronamaatregelen per 26 januari 2022. De Taskforce laat nu weten de aangekondigde steun niet voldoende te vinden ‘om de sector uit de brand te helpen, hoe erkentelijk de Taskforce ook is voor deze steun’.

De koepel van belangenverenigingen drukt het kabinet op het hart om op korte termijn werk te maken van vier urgente punten. Ten eerste wil de lobbykoepel snel duidelijkheid over de uitwerking van de steunpakketten: ‘De uitwerking van kaders en voorwaarden van de regelingen, op grond waarvan steun wordt toegekend, duurt simpelweg te lang. Dit brengt de sector onnodig extra schade toe.’ Door het uitblijven van duidelijkheid over suppletie-, garantie- en andere regelingen bij overheden en cultuurfondsen is de voorbereiding van producties in de afgelopen maanden alsnog gestokt volgens de Taskforce. Noodsteun zou ook voorspelbaarder moeten worden, bijvoorbeeld door in de door de sector opgestelde routekaart alvast noodsteun aan maatregelen te koppelen.

Bij de verdeling van de steun wil de koepel dat het kabinet fair practice gaat afdwingen. De in de Taskforce culturele en creatieve sector verenigde branches en partijen hebben daarvoor al zelf een set afspraken opgesteld waarmee ze willen waarborgen dat noodsteun alle onderdelen van de keten bereikt (van maker tot technicus, tot producent en presentatieplek). Ook de regelingen van het kabinet dienen beter verdeeld. ‘Er zijn te veel te grote verschillen tussen disciplines en tussen partijen die al dan niet toegang tot regelingen hebben.’