Na twee weken verplichte sluiting mogen de theaters donderdag weer open voor publiek. Dat bevestigde premier Rutte vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee komt een einde aan een maatregel met weinig draagvlak.

Vanwege de daling van het aantal nieuwe positieve tests en het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is het volgens premier Rutte niet langer noodzakelijk om de theaters na woensdag nog langer gesloten te houden. Het kabinet liet alle culturele instellingen op 3 november de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Rutte liet toen al weten dat ze na twee weken weer open mochten, als de maatregelen het beoogde effect zouden hebben.

Omdat (onder meer door strenge protocollen) de verspreiding van het coronavirus op culturele locaties afgelopen maanden vrijwel nihil was, werd de tijdelijke sluiting door velen gezien als een symboolmaatregel. ‘Nadat een totale lockdown was gesneuveld en een avondklok op de lange baan geschoven, meenden De Jonge, Rutte en Van Ark nog steeds dat er een signaal richting de zorg moest worden afgegeven. En dus moesten de musea en de theaters maar dicht’, schreef Wouter de Winther in een veelgedeelde column in De Telegaaf. ‘In het kabinet werden er nauwelijks besmettingsbeperkingen van verwacht (’zinloos’), maar het leek tenminste een verscherping van het beleid want het zou reisbewegingen beperken.’ Volgens berichtgeving van onder meer De Telegraaf en rtl nieuws zou de sluiting van de culturele locaties ook binnen het kabinet tot veel weerstand hebben geleid.

De Taskforce culturele en creatieve sector, een koepelorganisatie van verschillende belangenverenigingen en vertegenwoordigers waaronder Kunsten ’92, de VVTP en de Creatieve Coalitie, probeerde de sluiting op het laatste moment nog te voorkomen met een noodoproep. Ze vroegen om podia, musea en bibliotheken wel open te houden voor bezoekers uit de eigen regio. Het kabinet willigde dat verzoek niet in.

Donderdag gaat meteen de jeugdvoorstelling Tori (6+) van HNTjong in première. Komend weekend staan nog zeker acht premières gepland. Een deel van de theaters houdt de deuren echter gesloten. Het maximum aantal toegestane toeschouwers ligt na woensdag nog steeds op dertig en dat is voor veel theaters (en bespelers) te verliesmakend.