Studenten van de Theaterschool in Amsterdam nemen afstand van het ITs Festival, waardoor het afstudeerwerk van de opleidingen Regie, Scenografie, Productie Podiumkunsten en Techniek en Theater dit jaar niet op het internationale festival te zien is. De studenten organiseren in juni hun eigen afstudeerfestival: Vuurwerk. Hierdoor verliezen de studenten van de Regie Opleiding hun kans om de Ton Lutz Prijs te winnen.

Dit betreft slechts drie voorstellingen, benadrukt Jasminka Beganovic, zakelijk directeur van het ITs Festival. De overige opleidingen van de Theaterschool en de andere nationale en internationale toneelscholen zijn wel vertegenwoordigd op het ITs.

De koerswijziging van het ITs Festival vormt voor de studenten de aanleiding voor hun beslissing. In december kondigde het festival bij de toneelscholen zijn nieuwe koers aan, waarin het zich nog verder losmaakt van de scholen. Zo wordt vooraf strenger geselecteerd wie zijn afstudeerwerk op het festival mag tonen.

De voorstellen van De Schaduwploeg – de groep studenten die de afgelopen twee jaar betrokken was bij de vernieuwing van het ITs Festival – zijn in deze nieuwe plannen slechts gedeeltelijk meegenomen. Volgens Theaterschool-directeur Jan Zoet, die het initiatief steunt, heeft het ITs de scholen, studenten en alumni niet bij de planontwikkeling betrokken. Hij vindt het van groot belang dat er een plek is waarop afstudeerders en het publiek elkaar leren kennen, maar de manier waarop dat het beste gebeurt bepalen de studenten, vindt Zoet.

De Schaduwploeg sprak zich onder andere uit tegen de focus op competitie op het ITs. Eline Arbo, in 2014 lid van de ploeg: ‘Kunst is geen wedstrijd. Kunst is voor ons: kritisch kijken, vragen, denken, en elkaar blijven uitdagen. Als afstuderende presenteer je niet na vier jaar ‘het’ eindproduct van je ontwikkeling alsof je dan ‘klaar’ bent; je staat pas aan het begin!’ Samen met de andere theaterscholen in het land gaat Zoet in gesprek over hun positie ten opzichte van het ITs Festival in de komende jaren.

Het nieuwe festival Vuurwerk vindt plaats in Frascati in Amsterdam, grotendeels tegelijkertijd met het ITs (22-30 juni). De studenten organiseren zelf een randprogramma met inhoudelijke gesprekken en reflectie op hun voorstellingen en op het theater van de toekomst.

Foto: De Theaterschool