Choreograaf Connor Schumacher heeft de Prijs van de Nederlandse Dansdagen gewonnen. Choreograaf Cecilia Moisio won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Dat maakte het festival vrijdag bekend op zijn jaarlijkse gala in Maastricht, waar ook de Zwanen werden uitgereikt. Aan beide stimuleringsprijzen is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden voor een nieuw te creëren werk, dat in 2020 tijdens het festival in première gaat.

De jury schrijft in het rapport dat ‘Schumacher in het werk steeds meer contact zoekt met het publiek. De voorstellingen zijn spannend, zoeken interactie en tonen de menselijke maat, waarin de diepe connectie leidend is. Deze maker weet als geen ander het publiek met een andere bril te laten kijken naar dans en laat het publiek doorvoelen wat dans kan betekenen.’

Connor Schumacher begon met dansen aan het Purchase College Conservatory of Dance in New York, waar hij dans en compositie studeerde. Sinds 2012 ontwikkelt hij zijn werk bij Dansateliers in Rotterdam. Hier maakte hij onder andere The Fool (2015), Asset, Liability and Equity (2016), Exhibition (2017), OK Future (2017) en THREESOME (2019). Als choreograaf participeerde hij in de Europese onderzoeksprojecten Dancing Museums (2015-2017) en Empowering Dance (2018-2020). In seizoen 2019-2020 toert hij met zijn nieuwe voorstelling Funny Soft Happy & The Opposite.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat (nog) geen structurele subsidie ontvangt. De genomineerden worden door professionals uit het dansveld aangedragen. Een jury kiest hieruit de winnaar. Naast Connor Schumacher, waren dit jaar Wubkje Kuindersma, Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter genomineerd.

De prijs voor Jong Publiek stimuleert sinds 2017 de innovatie van dans voor een publiek tussen 4 tot 18 jaar oud.  De jury was geïntrigeerd door Moisio en noemt haar ‘een activiste die aangrijpende voorstellingen maakt en met het winnen van deze prijs de theaterzaal zal verlaten om de confrontatie aan te gaan met het jonge volk op straat’. Naast Moisio, stonden Anne Suurendonk en The Ruggeds op de nominatielijst.