Choreograaf Shailesh Bahoran heeft gisteren de Prijs van de Nederlandse Dansdagen gewonnen. Choreograaf Gaia Gonnelli won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen. Beiden krijgen een geldbedrag toebedeeld voor nieuw te creëren werk waarmee ze tijdens de volgende editie van het festival in première gaan.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen is een stimuleringsprijs voor talentvolle dansmakers. In juni werden choreografen Shailesh Bahoran, Connor Schumacher en Sabine Molenaar voor de prijs genomineerd. De jury koos uiteindelijk voor Bahoran: ‘Met integriteit en respect benadrukt hij de kracht van eigenheid. De jury is zowel persoonlijk geraakt door de wijze waarop Bahoran zijn eigen talent en die van zijn danser samenbrengt, als door de bevlogenheid waarmee hij dit doet.’ Aan de prijs is een geldbedrag van €12.000 verbonden.

Gaia Gonnelli is de winnaar van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017. De prijs, die  als doel heeft de innovatie van dans voor een publiek tussen 4 tot 18 jaar oud te stimuleren, werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Behalve Gonnelli waren Ryan Djojokarso en Guilherme Miotto genomineerd. Gonnelli heeft volgens de jury ‘ontegenzeggelijk hart voor het jonge publiek en geeft op speelse wijze ruimte aan de verbeelding van dit publiek’. Aan deze prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

De jury voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht bestond dit jaar uit Mieke Damsma (Wethouder van Cultuur in Maastricht), Peggy van Sebillen (algemeen directeur Zuiderlicht), Branko Popovic (directeur Fashionclash), Andrea Leine (choreograaf) en Alida Dors (artistiek leider BackBone). Voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek zaten Andreas Denk (artistiek leider Plan-d), Wies Bloemen (artistiek leider Danstheater AYA) en Valentijn Byvanck (artistiek leider Marres) in de commissie. Beide jury’s stonden onder voorzitterschap van festivaldirecteur Ronald Wintjens.

Foto: Jochem Jurgens