Ook de Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft zijn steun betuigd aan Chris Dercon, de toekomstige directeur van de Volksbühne in Berlijn. Dat de Belgische kunsthistoricus en curator in 2017 de nieuwe intendant wordt van het theater, leidt al enige tijd tot controverse. Het gezelschap zelf is fel tegen, net als de Berlijnse theaterpaus Claus Peymann.

In een interview met de Süddeutsche Zeitung legt Ai Weiwei, die sinds een jaar in Berlijn woont, de schuld van alle weerstand bij het ‘linkse stadsbestuur van Berlijn met zijn antikapitalistische mentaliteit’. Die zou alle vooruitgang tegenhouden. Hij noemt de hele zaak typisch voor de Duitsers: ‘Zelfs als er geen auto’s in zicht zijn wachten Duitsers tot een verkeerslicht op groen springt. Hun schaapachtige gehoorzaamheid is ronduit beangstigend. Ich bin kein Berliner.’

Begin juli kreeg Dercon al steun in een open brief aan de burgemeester van Berlijn, ondertekend door onder meer Rem Koolhaas en Anne ­Teresa De Keersmaeker. Zij noemden het verzet tegen Dercon ‘beschamend en schadelijk voor de internationale uitstraling van Berlijn’.

Dercon was eerder directeur van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen en het Londense Tate Modern.

Foto Ai Weiwei: Courtesy Center for the Creative Arts