In zijn huis in de Verenigde Staten is musicalcomponist en -schrijver Stephen Sondheim overleden. Hij wordt algemeen gezien als een van de grootste vernieuwers van de musical als kunstvorm. Hij schreef en componeerde onder meer Company (1970) en Into the Woods (1987). In Nederland werd zijn werk onder meer opgevoerd door Joop van den Ende Theaterproducties, Opus One en de Nederlandse Reisopera. Sondheim is 91 jaar oud geworden.

Sondheims eerste succes op Broadway was de musical West Side Story (1957), waarvoor hij de teksten schreef op de muziek van Leonard Bernstein. Hij vond het niet zijn beste werk, maar het maakte hem financieel onafhankelijk. Zijn eerste geheel eigen musical op Boradway was A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1962), een muzikale farce geïnspireerd op Plautus. Daarna vierde hij grote successen met onder meer Company (1970) A Little Night Music (1973), Sweeney Todd (1979) Merrily we Roll Along (1981) en Into the Woods (1987).

In Nederland is vooral regisseur Daniël Cohen groot pleitbezorger voor zijn werk. Hij regisseerde in 1985 de eerste Nederlandse Sondheim-productie Merrily we Roll Along, en Company een jaar later. In 1993 bracht Joop van den Ende Theaterproducties een grote productie van Sweeney Todd, met onder meer Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma. In 2019 ensceneerde de Nederlandse Reisopera A Little Night Music, hetgeen de Nederlandse doorbraak markeerde van musical als canoniek genre.

foto Ron Sachs / CNP / ANP