Een speciaal ontwikkelde app maakt het nu mogelijk om met je smartphone te stemmen op de Toneel Publieksprijs voor beste voorstelling van het seizoen. De app bevat informatie over alle voorstellingen die meedingen naar de prijs, maar ook de speellijst, informatie over de theaters waar ze te zien zijn en biografieën van de acteurs die erin spelen. Ook kunnen voorstellingskaartjes rechtstreeks worden aangeschaft.

Bovendien kan met de Toneel Publieksprijs-app worden gestemd op de Esta Acteerprijs, een nieuwe publieksprijs van Promotie Podiumkunsten en tijdschrift Esta voor beste acteur of actrice. De redactie van Esta heeft een aantal acteurs en actrices genomineerd die bekend zijn bij het grote publiek en te zien zijn in een van de genomineerde voorstellingen, onder wie Halina Reijn, Carine Crutzen, Thijs Römer en Nasrdin Dchar.

De app, ontwikkeld door Miss Marvel’s, is een collectief marketingmiddel voor de Nederlandse podiumkunsten en is zo ontwikkeld dat hij ook door theaters kan worden aangekocht. De functies agenda, voorstellingsinformatie en acteursbiografieën kunnen per theater worden ingevuld en gebruikt.

De Toneel Publieksprijs, een initiatief van Promotie Podiumkunsten, voorziet in het gebrek aan een vakprijs voor beste voorstelling. Om op de nominatielijst voor de publieksprijs te komen moeten toneelgezelschappen betalen. Alleen grotezaalvoorstellingen komen in aanmerking, die bovendien minimaal twintig speelbeurten door het land of veertig op dezelfde locatie hebben gepland, in zalen met minstens driehonderd stoelen.

Vanaf de première van de voorstelling tot aan het eind van het seizoen kan met de app of op de website www.toneelpublieksprijs.nl worden gestemd op de deelnemende voorstellingen. Bij minimaal honderd stemmen wordt gekeken of het gemiddelde cijfer hoog genoeg is om te worden genomineerd en kans te maken op de prijs. De winnaars van beide prijzen worden in september 2013 bekendgemaakt. Onder de genomineerden bevinden zich Drie zusters van het Nationale Toneel, De kersentuin van Hummelink Stuurman Theaterbureau en Nora van Toneelgroep Amsterdam.

Drie zusters – Nationale Toneel, foto: Carli Hermès