Stichting Dansersfonds ’79 heeft vandaag de winnaars van zijn jaarlijkse dansprijzen bekendgemaakt. De Prijs van Verdienste gaat naar NDT-danseres Lydia Bustinduy. Alejandro Zwartendijk van Het Nationale Ballet krijgt de Aanmoedigingsprijs en Gary Feingold, artistiek directeur van de Henny Jurriëns Studio, de zogenoemde Speciale Prijs.

De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen, in 1979 ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. De prijzen van dit jaar zouden oorspronkelijk worden uitgereikt op 16 november in aanwezigheid van Prinses Beatrix tijdens een gala in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen is de prijsuitreiking nu verplaatst naar 25 januari.

Winnaar van de Prijs van Verdienste, Lydia Bustinduy, is volgens de Dansersfondsjury ‘een onverwoestbare pijler in het NDT-bouwwerk geworden en in alle opzichten een ware dienares van Terpsichore’. In 1999 kwam ze bij NDT 2, de jongerengroep van Nederlands Dans Theater, twee jaar later maakte ze de overstap naar het grote gezelschap NDT 1.

Alejandro Zwartendijk maakte afgelopen zomer de overstap van de Junior Company van Het Nationale Ballet naar het grote gezelschap. Bij zijn vertolking van de solo Ballet 101 van Eric Gauthier bij de Junior Company voegde de jonge danser volgens de jury ‘aan de niet geringe technische eisen van dit werk een weldadig ontspannen en genuanceerde presentatie toe, gezegend met een voor de klassieke dans uitstekende fysiek.’

Gary Feingold werd door het Dansersfonds ’79  voorgedragen voor de Speciale Prijs 2020 voor zijn waardevolle bijdragen aan de status van de Nederlandse danskunst. Hij is artistiek directeur van de in Amsterdam gevestigde Henny Jurriëns Studio, vernoemd naar de in 1989 overleden, alom geliefde eerste solist van Het Nationale Ballet. De Studio is al 25 jaar een in binnen- en buitenland gerenommeerd trainingscentrum voor professionele dansers, met een keur aan vooraanstaande nationale- en internationale docenten.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.