Simone Hogendijk volgt Maaike van Langen op als artistiek leider van Over het IJ Festival in Amsterdam, een functie die ze sinds september jl. als interim vervulde.

Hogendijk is al langer bij het festival betrokken. Zo was ze dramaturg en coördinator van Atelier Oerol/Over het IJ Festival en was ze programmeur en dramaturg in het artistiek team van voormalig artistiek directeur Lode van Piggelen. Samen met algemeen directeur Esther Lagendijk vormt ze nu de leiding.

Van Langen trok zich afgelopen september terug. De combinatie van het artistiek leiderschap van twee festivals (Over het IJ Festival en Circusstad Festival Rotterdam) maakte het voor haar onmogelijk ‘om beide festivals de aandacht en focus te geven die ze verdienen’, aldus het bestuur van Over het IJ Festival. ‘Hiertoe heeft ze de moeilijke beslissing genomen te stoppen bij Over het IJ Festival.’

Over het IJ Festival vindt plaats van 2 tot en met 12 juli op de NDSM-werf en langs de oevers van het IJ. Het festival toont korte voorstellingen van net afgestudeerde theatermakers in het Zeecontainerprogramma, voorstellingen van nieuwe en gevestigde theatermakers, die behalve op de werf ook te zien zijn in de wijken van Amsterdam-Noord en op Amsterdam Centraal en biedt ruimte voor reflectie en discussie in het verdiepingsprogramma De Stad van Morgen.

Het festivalterrein op de NDSM-werf krijgt dit jaar een nieuwe indeling: samen met andere kunstenaars en ondernemers van de werf is Hogendijk het terrein opnieuw aan het ontwerpen. Ook met vele andere partijen zoekt Over het IJ Festival dit jaar samenwerkingsverbanden, ‘omdat we meer dan ooit de verbinding met de stad en de bewoners willen aangaan’, aldus Hogendijk.

Foto: Simone Hogendijk