Choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui wordt per 1 september de nieuwe artistiek directeur van het Ballet Vlaanderen. Hij volgt de Portugese Assis Carreiro, die in het najaar van 2014 werd ontslagen.

Cherkaoui heeft een reputatie van hedendaags choreograaf, maar is naar eigen zeggen al tien jaar vertrouwd met klassiek ballet. Hij wordt in zijn nieuwe functie bijgestaan door danspedagoog Tamas Moricz, die is gespecialiseerd in klassiek ballet. Zijn eigen gezelschap Eastman blijft behouden, en ook zal hij zelf blijven dansen. 

Het Ballet van Vlaanderen is in 2014 gefuseerd met de Vlaamse Opera tot Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen. Cherkaoui zal het kunsthuis samen met Aviel Cahn gaan leiden, die aanblijft als artistiek directeur van Opera Vlaanderen.

De Antwerper Cherkaoui, zoon van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder, volgde zijn opleiding aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij begon zijn carrière bij Les Ballets C de la B van Alain Platel en werkte vervolgens samen met het Toneelhuis. In 2010 richtte hij zijn eigen gezelschap Eastman op, waarmee hij onder meer het goed ontvangen Puz/zle maakte.