Actrice en regisseur Shireen Strooker is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Strooker speelde in diverse (grote) toneelgezelschappen maar laat vooral grote sporen na in het theaterveld als mede-oprichter van het vernieuwende toneelcollectief Het Werkteater. In 2011 werd de ziekte Alzheimer bij haar geconstateerd.

In 1954 ging Strooker naar de Amsterdamse toneelschool. Na haar afstuderen in 1957 speelde ze onder meer bij de Nederlandse Comedie, Toneelgroep Theater en Toneelgroep Centrum. In 1970 was ze mede-oprichter van Het Werkteater, waar ze tot 1985 bij betrokken was.

Daarna richtte ze haar eigen gezelschap Stichting Strooker op, waarmee ze tot 1995 kleinschalige voorstellingen maakte. Daarnaast regisseerde ze voorstelling bij onder meer Van den Ende Producties en het Nationaal Toneel. Buiten haar toneelwerk was Strooker ook in diverse films te zien.

Strooker had een relatie met acteur Ton Lensink, was gehuwd met Peter Faber en leefde van 1984 tot zijn dood in 2004 samen met Bram Vermeulen. In verband met haar ziekte leidde Strooker de laatste jaren van haar leven een teruggetrokken bestaan in haar woonplaats Middenbeemster.

In opdracht van het Theater Instituut Nederland schreef Rob van der Zalm in 2000 het portret Shireen Strooker – theatermaker.