HummelinckStuurman Theaterproducties heeft het aangekondigde toneeldrieluik Willem 3, kroniek van de macht afgelast. De theaterproducent ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat onvoldoende theaters de serie willen programmeren. In de periode 2015 tot en met 2017 zou jaarlijks een klassieker van Shakespeare worden opgevoerd, geregisseerd door Gerardjan Rijnders: Hamlet met Tygo Gernandt, Macbeth met Porgy Franssen en King Lear met Pierre Bokma.  

Met het project wilde producent Arjen Stuurman een vervolg geven op zijn Tsjechov-drieluik, waarin van 2011 tot en met 2013 achtereenvolgens De meeuw, Oom Wanja en De kersentuin zijn gespeeld, ook in regie van Rijnders. Vijftien grote schouwburgen hebben echter aangegeven Willem 3 niet te zullen programmeren, waardoor het grootschalige project onvoldoende inkomsten kan genereren.

‘Wij vinden het belangrijk dat er ook in de kleine theaters in de provincie, waar het gesubsidieerde toneel niet komt, goede repertoirestukken te zien zijn,’ zegt Stuurman. Hij betreurt de afgelasting dan ook zeer. Zijn theaterbureau produceert kwetsbaar toneelaanbod, dat in repertoirekeuze met het gesubsidieerde toneel te vergelijken valt. Schouwburgen nemen daarmee een groter risico, waartoe ze niet allemaal bereid zijn.

In een reactie op Erwin van Lambaart, die op 7 mei op BNR Nieuwsradio zei dat de bezoekersaantallen in het theater de afgelopen vier jaar zijn gehalveerd, zegt Stuurman dat het bij hem zo’n vaart niet loopt. ‘Wij missen bij onze grotezaalvoorstellingen ongeveer honderd man per avond, op een capaciteit van vierhonderd stoelen. De afgelopen drie jaar zien we een afname in bezoekersaantallen van gemiddeld 25 procent.’ Hij zegt vooral last te hebben van de veiligere programmeringskeuzes van schouwburgen. Ook het feit dat schouwburgen vaker dicht zijn helpt niet mee.

Het dwingt HummelinckStuurman veiligere keuzes te maken, door te kiezen voor bekendere titels, minimaal een bekende acteur per voorstelling, een aansprekend onderwerp en een cast van maximaal tien acteurs.

(De kersentuin – Hummelinck Stuurman Theaterproducties, foto Ben van Duin)