Theatercollectief Schwalbe is de derde genomineerde voor de Mimeprijs 2014. De VSCD mimejury selecteerde Schwalbe zoekt massa als een van de drie belangrijkste bijdragen aan de mime in het theaterseizoen 2013-2014. Eerder werden Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool en Jetse Batelaan voor De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen van Theater Artemis genomineerd. 

De jury noemt Schwalbe zoekt massa ‘een indrukwekkende en overtuigende performance’. In elke voorstelling werkt Schwalbe samen met een grote groep vrijwilligers, die als massa in een continue rondgang en een steeds veranderend tempo over de toneelvloer loopt. ‘De saamhorigheid en de kracht ontroeren, maar ook het gevaar dat zo’n massa kan zijn voor het individuele, voor het afwijkende, wordt voelbaar,’ schrijft de jury. Bovendien geeft Schwalbe met de inzet van vrijwilligers ‘een spannende, gelaagde betekenis aan het begrip ‘draagvlak’ in de podiumkunsten’.

De VSCD mimejury 2014 bestaat uit voorzitter Hedwig Verhoeven (zakelijk directeur en statutair bestuurder Koninklijke Schouwburg Den Haag), Roy Peters (mimemaker), Irene Schaltegger (mimespeelster), Erica Smits (journalist) en Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetaktfestival).

De Mimeprijs wordt op 14 september uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam, de afsluiting van het Nederlands Theater Festival. Tijdens het Gala worden ook de andere VSCD Toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or en de Gouden Krekels.

Foto: Pepijn Lutgerink