Connor Schumacher, Wubkje Kuindersma en choreografenduo Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2019, een stimuleringsprijs voor veelbelovend choreografietalent dat nog geen structurele subsidie ontvangt. Cecilia Moisio, Anne Suurendonk en The Ruggeds maken voor hun jeugddansvoorstellingen kans op de festivalprijs voor Jong Publiek. Beide prijzen ter waarde van 10.000 euro worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen op 4 oktober.

Voor de prijzen van de Nederlandse Dansdagen nodigde het festival de afgelopen maand professionals uit het dansveld uit om veelbelovende choreografen voor te dragen. Met het prijzengeld, beschikbaar gesteld door de Gemeente Maastricht, kunnen de uiteindelijke winnaars nieuw werk ontwikkelen, dat een jaar later tijdens het festival in première gaat. In september presenteren alle genomineerden daarvoor hun nieuwe artistieke plannen aan een commissie, die daarna de winnaars kiest.

Vorige winnaars van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen waren onder anderen Cecilia Moisio, Loic Perela, Katja Heitmann, Shailesh Bahoran en Dunja Jocic. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek werd eerder gewonnen door Gaia Gonnelli en  eenvijfvijf.

Foto: Transitioning Performance XL van Connor Schumacher, Hester Postma