De Nederlandse toneelschrijfster en actrice Suzanne van Lohuizen is zaterdag overleden. Van Lohuizen begon haar carrière als actrice bij theatergroep Proloog, maar verwierf voornamelijk bekendheid met het schrijven van toneelteksten voor jeugdtheater.

Suzanne van Lohuizen (Delft, 1953) zat twee jaar op de Arnhemse toneelschool en begon haar carrière als actrice bij de politieke theatergroep Proloog. Maar al snel richtte ze zich meer op het schrijven en regisseren van teksten voor volwassenen (o.a. voor Theatergroep Carver) en vooral kinderen. Haar jeugdtheaterwerk zal meermaals vertaald en gespeeld worden in het buitenland.

In 1992 ontving ze de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs voor de twee jeugdtheaterteksten Heb je mijn kleine jongen niet gezien? en Het Huis van mijn Leven. De stukken verschillen erg in thema en stijl. Het onderwerp was voor Van Lohuizen vaak bepalend voor de sfeer en het ritme van de taal. Ze schrok er ook niet voor terug om de meer macabere en sombere aspecten van het leven in haar teksten aan te pakken. In 1996 werd ze genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Van 1993 tot 2001 vormde Van Lohuizen samen met regisseur Josée Hussaarts een productieteam: Hussaarts & Van Lohuizen. Ze maakten samen onder meer de voorstellingen Roos is een roos is een roos, Heb je mijn kleine jongen niet gezien? en Van drie oude mannetjes die niet dood wilden. De laatstgenoemde speelde in 2000 in BAM in New York.

Bron: De Nieuwe Toneelbibliotheek